Compare Listings

Hoeveel eigen geld is nodig voor een koopwoning ?

Extra aankoopkosten bij het kopen van een huis

De kosten koper bij de aankoop van een huis zijn niet meer mee te financieren in de financiering.
Er zijn verschillende manieren om aan dit geld te komen: door te sparen, een schenking te ontvangen, overwaarde te gebruiken of door te lenen. Maar hoeveel eigen geld is er nodig?
Bij het afsluiten van een hypotheek mag er niet meer geleend worden dan 100 procent van de woningwaarde. Dit is wettelijk vastgelegd. Bij het kopen van een huis is er echter niet alleen een bepaald bedrag verschuldigd voor aankoop van de woning, maar ook voor andere dingen, zoals de kosten koper en eventuele overbiedingen.
De extra aankoopkosten komen neer op zo’n 5 procent. Kopers die een huis op het oog hebben van 300.0000 euro, hebben dus zo’n 15.000 euro nodig. Voor een nieuwbouwwoning liggen deze kosten lager. Ook zijn vanaf 2021 de kosten voor starters op de woningmarkt lager vanwege de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starter.

Waaruit bestaan die extra kosten ?

De extra kosten die komen kijken bij de aanschaf van een woning bestaan uit:
• Advies- en bemiddelingskosten
• Taxatie
• Overdrachtsbelasting (2 procent)
• Notariskosten
• Bouwkundige keuring (optioneel)
• Makelaarskosten (optioneel, sterk aanbevolen)
• Bankgarantie (optioneel)
• Kosten aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (optioneel)
Redelijk wat kosten zijn optioneel en er kan dus voor gekozen worden om deze kosten niet te maken. Een aankoopmakelaar bewijst zijn nut doordat hij opkomt voor uw belangen als koper, juridische en bouwkundige aspecten onderzoekt en namens u de onderhandelingen voert. Het is raadzaam om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer er bijvoorbeeld een ouder huis wordt aangeschaft. Goedkoop kan in dit geval namelijk uitpakken als duurkoop.
De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent en wordt vanaf 2021geschrapt voor starters tussen de 18 en 35 jaar. Het gaat hierbij om mensen die hun eerste koopwoning kopen. Deze afschaffing komt bij een huis van 300.000 euro neer op een besparing van maar liefst 6.000 euro. De starter kan dit bespaarde geld bijvoorbeeld gebruiken voor de inrichting, want hier moeten doorgaans ook kosten voor gemaakt worden.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het is mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten voor een woning met een maximale hypotheek van 310.000 euro in 2020 of 325.000 euro in 2021. Dit fonds staat borg voor de terugbetaling van de hypotheek wanneer de maandelijkse lasten door de eigenaar niet meer op te brengen zijn. Hierdoor worden de financiële risico’s van een koopwoning beperkt.
Werkeloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een partner; het zijn allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand tijdelijk niet in staat is om de hypotheek volledig te betalen. Samen met de hypotheekverstrekker probeert het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), het fonds achter de NHG, om de hypotheek weer betaalbaar te maken.

(Bronnen: RVO, NHG, Vastgoed Actueel)

img

Driehoek Makelaardij

Gerelateerde posts

Grens NHG hypotheek omhoog naar € 405.000 in 2023

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt komend jaar met 50.000...

Verder lezen
door Driehoek Makelaardij

Vastgoed en vastgoed gerelateerde maatregelen Prinsjesdag voor 2023

Isolatie woningenDoor goede isolatie van woningen kan veel energie worden bespaard. Met het...

Verder lezen
door Driehoek Makelaardij