Het nieuwe energielabel per 1-1-2021
Het nieuwe energielabel geeft u beter inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. De labels lopen van A tot en met G. Eigenlijk hetzelfde als bij een huishoudelijk apparaat zoals bijvoorbeeld een koelkast. A is het zuinigst, G het minst zuinig.
Wanneer heb ik het nodig ?
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel voor woningen is een instrument dat bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord. Ook voldoet Nederland met het label aan de Europese regelgeving en draagt het bij aan de Europese klimaatdoelen.
Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel te registreren. Er gelden enkele uitzonderingen. Zo is het energielabel niet verplicht voor monumenten, (studenten)kamers of caravans en woonwagens kleiner dan 50 m2. Een koper of huurder kan in de registratiedatabase EP-online zien of voor het betreffende adres een energielabel geregistreerd is.
Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment riskeert de woningeigenaar een boete van € 345 (natuurlijke personen) of € 870 (rechtspersonen). De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de aanwezigheid van een label. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.