Compare Listings

HYPOTHEEK AFLOSSEN MET RENTEVERLAGING NA OVERLIJDEN PARTNER

BOETEVRIJ AFLOSSEN

Klanten van een groot aantal banken kunnen hun hypotheek boetevrij aflossen en oversluiten met een lagere rente, wanneer hun partner is overleden. Huiseigenaren zijn hiervan niet altijd op de hoogte. Dat blijkt volgens Radar uit onderzoek van de Consumentenbond.
Ruim de helft van de hypotheekverstrekkers komt klanten financieel tegemoet als zij te maken krijgen met het verlies van hun partner. De banken, waaronder ING, Rabobank en ABN AMRO, geven huiseigenaren de mogelijkheid om de hypotheek boetevrij af te lossen of over te sluiten naar een lagere dagrente. Dat constateerde de Consumentenbond eerder na onderzoek.
De mogelijkheid om te kiezen voor een lagere dagrente staat vaak niet expliciet in de hypotheekvoorwaarden. Bij nagenoeg alle banken staat wel in de voorwaarden dat de achterblijver de hypotheek boetevrij mag aflossen als zijn of haar partner overlijdt.

VERSCHIL TUSSEN BANKEN

Bij onder andere SNS, ING, Rabobank, ABN AMRO en Centraal Beheer is er ook de mogelijkheid om boetevrij over te sluiten naar een andere bank. Dit kan lastig zijn wanneer het inkomen niet hoog genoeg is. Voor oversluiten gelden daarbij advies-, notaris- en taxatiekosten. Dat kan dus in de papieren lopen. Nadere informatie over een taxatierapport .

Wanneer de achtergebleven partner niet heeft getekend voor de hypotheek en dus geen schuldenaar is, zijn niet alle banken bereid om de klant boetevrij te laten oversluiten naar een lagere rente. Bij onder andere Centraal Beheer, ING, Rabobank en SNS kan dit wel. De banken die hiertoe bereid zijn, kunnen de langstlevende partner vragen om een samenlevingsovereenkomst. Dit geldt bijvoorbeeld voor klanten van SNS.
Sommige banken benaderen de klant automatisch na het overlijden van hun partner, waar andere pas in actie komen als de achterblijver zelf een verzoek indient bij de hypotheekverstrekker. De meeste banken geven hun klanten 6 of 12 maanden de tijd na het overlijden van hun partner om te beslissen.

Bron: Vastgoed 6-9-2018

boetevrij aflossen bij overlijden

 

img

Driehoek Makelaardij

Gerelateerde posts

Woningmarkt en hypotheek 2020

  Woningmarkt en hypotheek 2020 De huizenprijzen breken momenteel alle records. Nog nooit...

Verder lezen
door Driehoek Makelaardij

Nationale Hypotheek Garantie 2019

Normen en voorwaarden NHG voor 2019 Wat is NHG ? NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Met...

Verder lezen
door Driehoek Makelaardij